28 nov. 2010

Regnbåge på fickan

Jag sydde ett par bebisbyxor av mina gamla mammajeans som ändå gått sönder. Den gigantiska midjemudden gick det alldeles utmärkt att göra bebismuddar av också. För att piffa upp det hela sydde jag en fejkficka med en regnbågsapplikation på. Det är vanlig sicksack i olika färger.



Det var ganska längesedan och jag kan konstatera att jag blivit mycket bättre på att sy nu... Både tekniskt (vingliga sömmar på fickan) och designmässigt (för liten ficka gör att blöjrumpan ser enorm ut). Men regnbågen är ju söt och enkel att göra så jag ville visa den.

Mönstret är nog från Ottobre.

24 nov. 2010

Så undviker du att ballongen spricker

Bild från publicdomainpictures.net
Min pappa lärde mig en gång ett knep som inte många verkar känna till: Blås upp ballongen och släpp sedan ut en aning luft. Då har du töjt ballongen lite - den tål nu mycket mer än en stum ballong och du slipper ledsna barn och skrämda husdjur/småsyskon.

(Jag berättade detta för en kompis idag som sa "skriv det i bloggen".)

22 nov. 2010

Slipsar och vintermössor

Jag stod på marknad igår och hade sytt en massa mössor. En dag innan kom jag på att jag borde testa den här modellen så det hann bara bli fyra stycken. Jag tog mitt vanliga mössmönster, höjde pannan och nacken, och sänkte ner kanten vid öronen. De är fodrade med tjock fleece vilket gav fin form. Det gick inte så bra för mig på marknaden tyvärr, men den lilla molnmössan ovan såldes så min idé var nog inte helt fel. Jag ska sy några till barnen när jag fått hem mer tyg. Man skulle kanske ha en själv också, med risk för att se ut som en jättebaby...

Molntyg från JNY, Japanska flickor från Stoff och Stil.


Jag sydde också några fler slipsar, denna gång gjorde jag även en mindre modell för bebisar. Tyget är svart velour med silverprickar från en lokal butik. Jag valde bomullsband med kardborrband runt halsen för att undvika strypning... Men det hade kanske varit smart annars med BH-knäppning där man kan reglera själv? En av de stora såldes, den andra är eventuellt tingad. Det blir nog några sådana till mina egna barn också. Det var många på marknaden som tittade på mina slipsar, det var kul att få positiv feedback på dem.

18 nov. 2010

Logga

Den här loggan har jag gjort åt min kompis Hanna på PS Pyssla och Sy:


Jag tycker att den är bättre än min egen, ha ha! :)

16 nov. 2010

Dregglisar


Jag har precis köpt en begagnad overlockmaskin (Bernina), och vad gör man då? Jo, syr ett gäng dregglisar! Två behåller jag - en har fula stygn eftersom jag råkade lyfta pressarfoten, och en har ful kant eftersom knivarna gav upp. Men resten ser fina ut och följer med på julmarknad i Unnaryd på söndag, där jag ska stå med min kompis och namne Hanna.

Baksidorna är i fleece och velour för att stoppa vätan. Tyget på den längst upp till höger är från Stoff och Stil, resten från JNY. Mönstret är mitt eget. Jag har försökt att göra dregglisar som har mer tyg på ovansidan än på undersidan, men jag tycker bara att det övre tyget lägger sig upp över munnen. Min variant är bara lite pösig.

Jag har inte tid att få knivarna slipade just nu, så jag är noga när jag klipper ut tygbitarna och kör så nära kniven jag kan utan att skära. En aning mer omständligt men det ser fint ut ändå. Och det går fortfarande mycket snabbare än med min vanliga maskin.

Platt mjölkpaket

Nu när jag har blogg kommer jag på allt möjligt jag kan tipsa om. Till exempel hur man får ett tomt mjölkpaket superplatt så att det inte tar så stor plats.

14 nov. 2010

Favoritteckning

Denna bilden gillar jag jättemycket även om den också har många år på nacken nu. Jag bläddrade i en serietidning där en hel sida utspelade sig på en strand och det var måsar som flög omkring i bakgrunden överallt. Det var väldigt effektfullt och då satte jag mig och ritade den här bilden. Jag tror att jag har kvar några prints på denna faktiskt längst in i någon garderob om någon är intresserad.

Nästa helg ska jag vara med på en marknad så nu är det bara sömnad som gäller. Men efter det kanske jag ska ta en paus och rita lite igen. (Eller jobba på våra fotoalbum, fy fasiken vad jag ligger efter där!)

8 nov. 2010

Mössor... och slipsar!


Jag ska stå på en liten marknad om ett par veckor med en kompis som också syr, därav högen med mössor i olika storlekar. Men det jag egentligen ville visa var de söta slipsarna jag fått till. Jag kom på idén alldeles för sent en kväll, men var tvungen att i alla fall rita mönstret och tänka ut hur jag skulle göra för att dölja alla sömmar och få det att likna en riktig slipsknut (annars hade jag nog inte kunnat somna). Nästa dag testade jag att sy efter mina egna instruktioner och det funkade! Det var lite av ett IQ-test måste jag säga, men inte särskilt svårt när man väl vet hur man ska göra. Jag har satt kardborr i nacken för att det inte ska vara någon stryprisk. Jag har även ritat en kortare version för bebisar, men den modellen har jag inte testat att sy än.

Tyget är interlock, från JNY igen, men mössorna är gjorda av tyg från bland annat Stoff och Stil, MG-tyger och en lokal affär som snart ska lägga ner tyvärr.