30 jan. 2011

Nu slipper dockorna frysa

 Äntligen blev jag av med ett dåligt samvete. Ett täcke till docksängen var beställt sedan länge och när det kom på tal vid nattningen ikväll bestämde jag mig för att det var dags. En matchande kudde blev det också och ett nytt överdrag till madrassen (sängen är ett slitet loppisfynd så det behövdes nog). Tyget är en reagardin från ICA Maxi (50 kr) som visade sig ha fjärilar som inte syntes förrän de packades upp, och det är inte min grej. Både täcket och kudden kunde varit större, jag hade inte sängen framför mig när jag klippte till dem. Kanske blir det en till uppsättning i något annat tyg om sonen tycker att det är kul. Jag sydde fast en bit noppig gammal fleecefilt i täcket och klippte bitar av samma filt att stoppa kudden med så att den blev lagom platt. Jag valde bort stickningar eller quiltning på täcket för jag gillar att det ser lite pösigt ut. Kanske man skulle ta och måla om sängen i vitt också...

Före och efter


Nåväl! Jag har inte sytt på ett tag nu, tappade lusten lite nu efter att tvillingsömmen slutade funka. Men nu när jag fick till sängkläderna snabbt och med OK resultat blev jag så inspirerad att jag tog tag i nästa dåliga samvete: En till uppsättning dockkläder (jag har kanske inte bloggat om den första uppsättningen, men den syns ju på bilden). Jag klippte till allt på frihand och det passade utmärkt förutom att midjemudden blev lite för stor (det vanligaste felet även när jag syr till barnen, ha ha!) och så är de ganska låga i midjan. Men det är ju bara dockkläder, så det spelar inte så stor roll. Med tröjan över är det inget som syns ändå.

Nu är frågan om nästa önskemål blir sockar...

23 jan. 2011

Utstående ficka på haklapp

Jag har sett lite olika varianter på hemsydda haklappar, och som småbarnsförälder måste jag säga att den allra bästa modellen är den med utstående ficka. En platt ficka säger sig självt att maten riskerar hamna utanför. Och om man gör veck på fickan kan det bli svårt att rengöra den. Så här kommer dagens tips!


Fickan ska vara lika bred i botten som haklappen. Den övre delen av fickan ska vara bredare. Testa att göra ett mönster av papper först så får du lätt en känsla för hur mycket bredare den ska vara upptill för att få en bra vinkel.








Sy ihop fickans kanter med haklappen och den kommer automatiskt att stå ut. Ha gärna dubbel vaxduk i fickan så att den blir lätt att torka av.