20 apr. 2011

Äkta retrotyg blev T-shirt

Min mamma hade en gammal hemsydd tröja i ett underbart tyg som skulle klippas ner till putstrasor. Nu blev den istället en mjuk T-shirt till min minsting. Jag hade först tänkt mig långa ärmar, men tyget är så tunt att det nog mest liknat en pyjamaströja då.

Jag önskar att jag hade en meter till av tyget.


Mönster: Ottobre (fast jag kortade ärmarna)

Matisse äntligen klar

Det var en hel del jobb med Matisse-tröjan från förra numret av Ottobre. Så mycket jobb att jag knappt vill sätta den på min son, och det hjälper ju inte att jag valde vitt till oket... Den får invigas som fintröja vid något påskfirande, sen kanske jag kan slappna av och lägga den bland de andra kläderna.

Det var kul att testa knapphålsfunktionen på min nya symaskin (Husqvarna Emerald 118). Man lägger i knappen i en speciell pressarfot, så sys ett lagom stort knapphål automatiskt. Det hade funkat fin-fint om det inte varit knöligt precis där hålen skulle sys. Arbetet ville dra sig så hålen blev sneda. Tack och lov syns det inte så väl med knapparna knäppta.

Kommer att bli nerspilld förr eller senare...

Om jag ändå hade använt röd tråd till knapphålen.

14 apr. 2011

Evighetsjobb som äntligen blev färdigt

Jag vill gärna få klart saker snabbt när jag väl sätter igång med något pyssel. Allra värst är det när jag tror att jag är klar men måste gå tillbaka och göra om något. Därför är jag mycket stolt över att de här byxorna äntligen är klara efter inte mindre än två justeringar. Jag utgick ifrån ett Ottobremönster som jag förstorade, justerade för midjemudd istället för resår, ställde ut benen och justerade för en väldigt smal mudd i bensluten istället för en lång. Lite för många ändringar visade det sig. Jag har nog en övertro på mina färdigheter i mönsterkonstruktion.

De blev för slappa och för låga i midjan samt för långa i benen och för breda längst ner så de bara föll ner över fötterna. Hade det inte varit för de tjusiga fuskfickorna, hade jag nog slängt dem och börjat om. Tillbaka till ritbordet. Jag sprättade loss midjemudden, sydde in den och la till en besparing där bak. Den smala benmudden klippte jag bort, vek upp fållen och gjorde en resårkanal.

Nu var midjan OK, men benen för korta! Jag kunde ju inte fortsätta klippa så jag fick sätta mig och sprätta igen. Väl matchad tråd i mörk manchester, det är inte lättsprättat men jag fick det gjort till slut. Den här gången sydde jag på långa benmuddar, ganska smala, så vet jag att de sitter uppe även om längden inte stämmer helt.

Men nu är de äntligen klara och jag hoppas att jag lärt mig lite mer inför nästa försök. Det är nog bara att inse att det inte finns någon genväg till egna mönster utan att det krävs en hel del träning. Men mönstret slängde jag i frustration för alla ändringar gjorde att jag inte längre hade en aning om ifall det var något i det som stämde över huvud taget.

Det fina manchestertyget fyndade jag för några kronor.

Tips vid bandkantning

Kantband i trikå, en snabbversion:
1. Sy på bandet räta mot räta medan du sträcker bandet något.
2. Vik över det och sy fast från framsidan med tvillingnål utan att sträcka tygen (då kan nålarna gå av).
3. Klipp ner överflödigt tyg på insidan.

Nu kommer mitt tips!
Om du som jag störs lite av att den första sömmen syns på insidan, testa att köra med den ena tvillingnålen nedanför bandet istället för båda på bandet. Är man riktigt finurlig har man dessutom två olika färger på trådarna, en som matchar bandet och en som matchar tyget. Resultatet blir att när man klipper ner bandet på insidan, är den första sömmen dold.

Inte den bästa bilden för att illustrera detta, men den får duga så länge.

13 apr. 2011

Så syr du knäppningslisterna på Matisse, Ottobre 1-2011

Oj oj, det här var klurigt, Ottobre! En jättefin tröja med knäppningslister på axlarna, jag kände att det var dags att avancera från den vanliga enkla modellen.

Jag är mycket imponerad av designern som tänk ut detta, däremot förstår jag om det var svårt att beskriva arbetsgången utan bilder. Jag fick tänka så det knakade men lyckades klura ut vad de menade till slut, här kommer en beskrivning med bilder för den som fastnat.

1. Klipp ut knäppningslisterna med sömsmån. Stryk på vliseline på ena sidan. Vik ihop och sy ihop ena kortsidan.


2. Vänd knäppningslisterna ut och in. Lägg dem mot framstyckets avigsida, den sidan som är utan vliseline mot framstycket.


3. Sy fast insidan på knäppningslisten mot framstycket.


4. Vänd upp knäppningslisten så att den döljer sömmen du just sydde. Vik in sömsmånen på den övre delen som har vlieseline. Var noga så att du viker precis ovanpå sömmen så att den döljs.

Samma steg efter att jag nålat.

5. Sy fast knäppnigslisten och fortsätt runt hela. Jag misslyckades lite vid kantbandet, men det gick att rätta till.

Så här blev det.

Bakstycket gjorde jag såhär: Struntade i sömsmåner på axeln, overlockade kanten, vek in och sydde fast. Man kan ju också ha en sömsmån som man viker in men då blir det väldigt tjockt vid halsen - kantband vikt tredubbelt...

Nu hoppas jag att resten av tröjan blir bra. Jag ska debutera med knapphål och knappar med min nya maskin. Det blir till att öva innan...

2 apr. 2011

Gulliga lamm...

För gulliga kanske?
Lite rörigt...

...och mindre rörigt.

Molntröja

Eftersom jag var nöjd med ekorretröjan gjorde jag en till av samma Ottobremönster. Den här gången skippade jag att sticka ner muddarna, lite mer hemmagjort ser det ut kanske men jag blev lite nervös. Jag fållade med en täcksöm men den blev inte riktigt bra. Stygnen skulle behöva vara kortare för att få till rätt mönster, men jag hade redan kortaste stygnlängden. Det blev lite bättre när jag ökade hastigheten, men när jag saktade in vid varje nål blev det sämre igen. Det kanske bara är lite självförtroende som krävs... Jag mätte noga när jag vek upp fållen så att jag slapp trimma ner den efteråt, det blev genast mycket proffsigare så det var helt klart värt den extra minuten det tog att mäta och markera istället för att bara höfta till.


Just på det vita blev det förstås kasst...